Sommar 2018 ”Ett Drömspel”

Ett Drömspel av August Strindberg

”mitt mest älskade drama, min största smärtas barn” enligt Strindberg själv. I Ett Drömspel kommer guden Indras dotter ned till jorden för att uppleva människornas livsvillkor. Som ett ledmotiv för pjäsen upprepar Indras dotter, kallad ”Agnes” gång på gång ”Det är synd om människorna”.

I förordet till Ett drömspel skriver författaren:
Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. – Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag.

I Rynge Teaters uppsättning 2018 är detta mer sant än någonsin. Ensam på scenen är skådespelaren och regissören Christer Jonsson där han spelar fem roller. Bakom honom på en 5×3 meter stor filmduk projiceras de olika sceniska miljöerna och övriga roller, inklusive Indras dotter Agnes. Christer spelar de flesta manliga roller även på film, undantaget de fyra fakulteterna som görs av Fredrik Gunnarsson och kolbärarna som görs av Reza Rezai och Alisina Sultani. De kvinnliga rollerna spelas av Miranda Coral (Indras dotter), Nanna Nore (Modren, Hon och Hustrun), Ella Johansson (Lina) och Sara Kennedy (kvinnan med mannen i knät).

Det blir en fartfylld, tänkvärd, rolig och spännande föreställning med nyskriven modern musik av Christer Jonsson och Miranda Coral, spännande danser och kreativa lösningar.