Gästspel på Rynge Teater

Gästspel "Frida Uhl"

Upptäck Frida Uhls fascinerande liv genom ett dramatiskt gästspel som belyser hennes mod och konstnärliga arv.

Om Föreställningen

Gästspel: "Frida Uhl" på Rynge Teater

Rynge Teater presenterar stolt ett gästspel från Strindbergs Intima Teater i Stockholm.

Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet. Hon är en av många bortglömda yrkeskvinnor som målmedvetet och riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt.

Hon rörde sig mellan Berlin, Paris, London och New York och hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till ekonomisk självständighet, sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Hon fick också två barn: Friedrich (med Frank Wedekind) och Kerstin (med August Strindberg).

Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna; hon startade cabaretscener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina mäns texter till flera olika språk (bl.a. Strindbergs Vetenskapliga skrifter till engelska) och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen.

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling in i framtiden.

AV HANNA NYGÅRDS OCH ANNA PETTERSSON
REGI: ANNA PETTERSSON
PÅ SCEN: HANNA NYGÅRDS

DATUM 2024

Lördag 13 juli, kl 17.00
Söndag 14 juli, kl 17.00

BILJETTFÖRSÄLJNING:

Biljettförsäljning sker via Kulturbiljetter.se

Rynge Teater tillämpar inkomstrelaterade priser. Du väljer själv priskategori efter inkomst där du kan justera val efter din förmögenhet eller livssituation.

Välkommen!

Kulturbiljetter - Teater, scenkonst och konserter på Rynge Teater